0
Koszyk 0
Rotom

Jak zachować świeżość produktów spożywczych? Poznaj 5 przydatnych wskazówek

Łańcuch dostaw świeżych produktów działa na coraz wyższym poziomie, aby sprostać rosnącemu popytowi na owoce i warzywa. Ponieważ coraz więcej konsumentów stosuje zdrową dietę i styl życia, produkty rolne stają się głównym źródłem pożywienia. Kierownicy logistyki, magazynów i sklepów odczuwają rosnącą presję, aby szybko i bezpiecznie pozyskiwać, przechowywać i dostarczać świeże warzywa i owoce.

#1 Poznaj kluczowe wyzwania dla łańcucha dostaw świeżych produktów

Żywność jest produktem bardzo wrażliwym. Musi być przenoszona, pakowana i dostarczana z zachowaniem maksymalnej higieny i w określonych temperaturach. Świeże owoce i warzywa są jeszcze bardziej wrażliwe niż inne rodzaje produktów spożywczych. Potrzebują ochrony przed zgnieceniem i uszkodzeniami. Niezbędna jest również odpowiednia wentylacja, aby zapobiec więdnięciu produktów. W transporcie warzyw i owoców trzeba stosować opakowania, które umożliwiają odprowadzenie płynów, aby w produktach nie rozwijały się pleśń ani grzyby.

Jednocześnie rośnie presja ze strony grup konsumenckich, aby ujawniać wszystkie informacje dotyczące produktów, takie jak: miejsce pochodzenia, data zbioru, czy rośliny były traktowane pestycydami, czy pochodzą z gospodarstw ekologicznych.

Pomidory w skrzyniach ażurowych plastikowych
Pomidory znajdujące się w skrzyniach plastikowych ażurowych, które umożliwiają wentylację produktów.

#2 Zapobiegaj stratom i uszkodzeniom od samego początku

Patrząc na typową drogę dowolnego produktu rolniczego, najpierw sprawdza się ewentualny punkt uszkodzenia bezpośrednio na polu lub w sadzie. Zbieranie i przechowywanie świeżych produktów luzem bez wcześniejszego przeszkolenia pracowników i odpowiednich materiałów opakowaniowych może prowadzić do znacznych strat.

Dlatego używa się skrzyniopalet plastikowych jako sztywnych, dużych pojemników do zbioru świeżych produktów. Pojemniki, które z kolei posiadają odpowiednią perforację, czyli skrzyniopalety ażurowe zapewniają optymalną ochronę i umożliwiają wentylację.

Winogrona w skrzyniopalecie plastikowej
Owoce mogą być składowane w skrzyniopaletach plastikowych, które są łatwe w utrzymaniu czystości.

#3 Dbaj o dobrą komunikację ze wszystkimi partnerami

Trzeba przyznać, że transport i przechowywanie świeżych warzyw i owoców jest sporym wyzwaniem. Niekiedy mimo starań firm magazynowych i spedycyjnych dochodzi do znacznych strat. Dlatego wcześniejsze poinformowanie obsługi magazynu, jakiego rodzaju produkty mają obsługiwać, pomoże w obsłudze żywności i zapewnieniu lepszych warunków do przechowywania i wysyłki.

Warunki te obejmują:

  • Zwiększoną dbałość o higienę osobistą pracowników;
  • Stosowanie odpowiednich materiałów opakowaniowych — skrzynie plastikowe na owoce i warzywa oraz palety plastikowe higieniczne do pomieszczeń czystych;
  • Zwracanie szczególnej uwagi na proces czyszczenia i odkażania materiałów opakowaniowych;
  • Zapewnienie odpowiedniej temperatury w transporcie — stosowanie kontenerów chłodniczych z wkładami eutektycznymi;
Karczochy w wentylowanych skrzynkach składanych
Warzywa i owoce często są transportowane w skrzyniach składanych, oszczędzając miejsce w transporcie powrotnym.

#4 Zwróć uwagę na temperaturę produktów

Przechowywanie w chłodni jest niezbędne dla świeżych owoców i warzyw. Wiele rzeczy może się nie udać, jeśli partner zajmujący się przechowywaniem / transportem nie jest w stanie zapewnić precyzyjnych wymaganych temperatur. Dystrybucja żywności jest bardzo wrażliwa z powodu wielu działań, które należy wykonać, takich jak załadunek i rozładunek w różnych miejscach lub częste otwieranie pojazdu.

Funkcję chłodzenia produktów w transporcie, świetnie spełniają kontenery chłodnicze, które możesz kupić lub wynająć na czas transportu. Izotermiczny rollkontener zapewnia doskonałe bezpieczeństwo termiczne podczas tymczasowego przechowywania towarów w chłodnym miejscu, podczas oczekiwania w dokach centrum dystrybucji i transportu ich w odpowiedniej temperaturze. Korzystając z rolkontenerów izotermicznych, możesz jednocześnie transportować schłodzone, mrożone i suche produkty.

Wszystkie profesjonalne rozwiązania opakowaniowe sprzedawane w Rotomshop mają tolerancje temperatur wyraźnie określone w karcie produktu. Dzięki temu wiemy, czy określony model plastikowych skrzyniopalet, palet plastikowych lub pojemników euronorm jest zalecany do stosowania w chłodni, czy też nie.

Kontenery izotermiczne to sposób na chłodzone produkty w transporcie
Kontenery izotermiczne można wykorzystać w transporcie dla utrzymania stałej temperatury produktów mrożonych i chłodzonych.

#5 Używaj odpowiednich pojemników niepowodujących strat ładunku

Jednocześnie użycie nieodpowiednich materiałów opakowaniowych może prowadzić do dalszych strat. W kontekście przechowywania trzeba wspomnieć o ażurowych pojemnikach plastikowych, które dzięki otworom umożliwiają swobodny dostęp powietrza do składowanych towarów. Te pojemniki mają możliwość składania, co przyczynia się do oszczędności kosztów podczas transportu powrotnego.

W razie wątpliwości nasi konsultanci mogą pomóc Ci w wyborze najlepszych rozwiązań dla Twojego łańcucha dostaw. Nie ufaj metodzie prób i błędów, ale sprawdź informacje o produkcie w naszym sklepie Rotomshop lub skorzystaj z usługi LiveChat rozmawiając z naszymi specjalistami od opakowań!

Komentarze
Bądź pierwszym który skomentuje...
Zostaw komentarz