0
0
Rotom

5 przydatnych wskazówek, jak dopasować pojemniki plastikowe do branży spożywczej

Pracujesz w przemyśle spożywczym? Może to być piekarnia, cukiernia, czy przetwórnia. Bez względu na rodzaj produktu, z pewnością się zgodzisz, że branża spożywcza wymaga specjalnego podejścia w zakresie opakowań.

Jedzenie jest z natury wrażliwym produktem, zwłaszcza jeśli dystrybuujesz wypieki, owoce i warzywa oraz inne towary wrażliwe na nacisk. Żywność musi być tak transportowana i przechowywana, aby nie utracić na jej jakości. Jeśli użyjesz niewłaściwego typu pojemnika do przechowywania, możesz łatwo uszkodzić całą dostawę towarów, tracąc w ten sposób finansowo.

Dlatego warto dowiedzieć się czegoś więcej o rodzajach plastikowych pojemników używanych w branży spożywczej. Poznajmy ich właściwości, aby się dowiedzieć, dlaczego są one najlepszym wyborem dla Twojej firmy.

#1 Wybierz pojemnik najlepiej spełniający swoją funkcję

Zanim produkt docelowo trafi do klienta, przechodzi przez różne rodzaje opakowań ze względu na rodzaj przechowywanej w nich żywności. Większość firm pracujących w branży spożywczej, od niezależnych gospodarstw do dużych zakładów przetwórstwa spożywczego, używają plastikowych pojemników przeznaczonych do przechowywania żywności. Jest to niezbędne, aby bezpiecznie przechowywać i transportować swoje wyroby. Ważne, by wybrać taki pojemnik, który najlepiej spełni swoje zadanie.

Pojemniki plastikowe pełne Euronorm

Jeśli szukasz wytrzymałego, pełnego pojemnika o standardowym rozmiarze, nadającego się do mięsa lub pieczywa, sprawdź pojemnik typu E2. Ten typ opakowania spełnia rygorystyczne normy higieny, jest bardzo solidny oraz łatwy w utrzymaniu czystości. Możliwość sztaplowania, czyli układania pojemników w stos wydatnie zwiększa miejsce w magazynie i transporcie.

Z kolei, jeśli szukasz pojemnika dużego, ale płytkiego warto sprawdzić jakość pojemnika Euronorm o wysokości 120 mm. Jest to produkt często używany do chłodni, suszarni oraz składowania drobnych lub sypkich produktów. Posiada uchwyty oraz możliwość ustawiania w stos, sprzyjając ergonomicznej pracy.

Pojemnik plastikowy E2 Pojemnik Euronorm 800x600x120 mm
Pojemniki plastikowy E2 i pojemnik Euronorm.

Pojemniki plastikowe ażurowe Euronorm

Jeśli potrzebujesz mieć możliwość wentylacji swoich produktów warto wybrać ażurowe pojemniki. Są one bardzo często używane w branży spożywczej w piekarniach, czy hurtowaniach warzyw i owoców. Możesz wybrać pojemnik, którego wysokość wynosi tylko 50 mm jak ten pojemnik Euronorm, który jest lekki, a wydajny, lub też większy o wysokości 80 mm, oba rodzaje zawierają ergonomiczne uchwyty do przenoszenia. Z kolei, jeśli potrzebujesz sporego opakowania z możliwością przepływu powietrza a wysokości 240 mm sprawdź jakość pojemnika ażurowego Euronorm stosowanego często do przechowywania pieczywa, warzyw i owoców.

Pojemnik ażurowy euronorm 600x400x50 mm Ażurowy pojemnik euronorm do sztaplowania 600x400 mm Skrzynka ażurowa 600x400x240 mm
Pojemniki i skrzynie ażurowe.

#2 Poznaj główne zalety pojemników z tworzywa

Wytrzymałość

Plastik to nie karton, jest to niezawodny materiał, jeśli chodzi o wysyłkę i ochronę produktów spożywczych. Żywność jest uważana za wyjątkowo wrażliwą gałąź produktów, więc trzeba zachować szczególną ostrożność podczas wysyłania swoich produktów do różnych punktów sprzedaży detalicznej. Pojemniki plastikowe są używane wielokrotnie, więc przy dłuższym użytkowaniu obniżają cenę produktów.

Odporność na płyny

Pojemniki te są również wodoodporne, dzięki czemu nie musisz się martwić, że ich produkty przemokną podczas transportu, co jest szczególnie ważne w przypadku wysyłki wypieków i produktów suchych. Mogą być również używane do przechowywania produktów wrażliwych na temperaturę, w tym produktów mrożonych i chłodzonych, bez pochłaniania kondensatu.

#3 Nie zapomnij o zachowaniu wysokich standardów higieny

Opakowania są zwykle wykonane z tworzyw sztucznych PP (polipropylen) lub HDPE (polietylen o dużej gęstości). Są to odpowiednie materiały wykazujące się dużą odpornością chemiczną, zwłaszcza w temperaturze pokojowej, w której są prawie całkowicie odporne na działanie kwasów, zasad i soli oraz rozpuszczalników organicznych.

Przed użyciem pojemników do przechowywania żywności koniecznie upewnij się, że pojemnik jest przeznaczony do kontaktu z żywnością. Jeśli pojemnik był w przeszłości używany do przechowywania lub transportu żywności, zwykle można go bezpiecznie użyć ponownie do żywności. Jest to ważne, by nie używać pojemników uzyskanych z odpadów poużytkowych do przechowywania środków spożywczych ze względu na możliwą śladową zawartość substancji niedozwolonych do kontaktu z żywnością.

Pojemnik do żywności
Pojemnik do żywności.

#4 Dostosuj pojemniki plastikowe do rodzaju dystrybucji produktów spożywczych

Zastanów się, jak planujesz dystrybucję swoich produktów, wybierając pojemnik do żywności. Jeśli chcesz rozprowadzić towary szczelnie zapakowane i łatwe do utrzymania w czystości, użyj pełnych pojemników euronorm, aby nie martwić się o zachowanie norm higieny. Jeśli przewozisz swoje towary potrzebujące wentylacji, wtedy pojemniki perforowane pomogą Ci szybko bezpiecznie przetransportować towary jednocześnie zachowując wysoką jakość. Upewnij się wcześniej, że produkty zostały dobrze zabezpieczone i nie zostaną uszkodzone w transporcie.

Pojemnik ażurowy do przechowywania warzyw i owoców
Pojemnik ażurowy do przechowywania warzyw i owoców.

#5 Zadbaj o bezpieczne przechowywanie i transport

Wszystkie te pojemniki są zwykle wykonane z plastiku, więc przechowuj materiały do ​​przechowywania i dystrybucji z dala od nadmiernego ciepła, w przeciwnym razie plastik może się stopić po pewnym czasie. Zawsze najlepiej przechowywać towary w suchym, przewiewnym miejscu.

Jeśli układasz te pojemniki jeden na drugim, zawsze najlepiej jest umieszczać najcięższe pojemniki na dole, aby Twój stos nie był zbyt ciężki od góry. Jeśli ciągle sięgasz po poszczególne przedmioty w ciągu dnia, na wierzchu umieść te najczęściej używane. W ten sposób nie pozostawisz pustego pojemnika na dole.

Pojemniki i tace plastikowe używane np w hurtowniach i przetwórniach możesz łatwo przenosić korzystając ze specjalnych wózków transportowych, dzięki temu łatwo przeniesiesz wypieki w bezpieczne miejsce. Jeden z nich, wózek z 5 półkami jest bardzo mocny, wykonany ze stali profilowanej o ładowności 250 kg.

Wózek dolly transportujący pojemniki euronorm
Wózek dolly transportujący pojemniki euronorm.

Możesz także użyć wózków ręcznych do przenoszenia kilku pojemników jednocześnie. Oczywiście pamiętaj o kolejności układania, aby najcięższe pojemniki ustawić na dnie. Bardzo praktyczne są również wózki dolly, które są kompatybilne z pojemnikami euronorm i ułatwiają transport po hali produkcyjnej, czy magazynie. Możesz wybrać z wózków mających ażurowe lub otwarte dno. Są praktyczne ponieważ po dostarczeniu towarów do Klienta, można je układać w stosy, aby zaoszczędzić miejsce w przyczepie.

Plastikowe pojemniki do sztaplowania, pojemniki gniazdowe czy specjalne pojemniki używane jako tace w piekarni, należą do najlepszych opakowań dla komercyjnych dystrybutorów żywności. Skorzystaj z tych wskazówek, aby ulepszyć bezpieczne przechowywanie i transport produktów spożywczych w swojej branży.

Komentarze
Bądź pierwszym który skomentuje...
Zostaw komentarz